Dagje Den Haag voor atheneum 2

Met roodgloeiende wangen door de frisse zeewind en een verraderlijk meizonnetje zitten de kinderen van VWO 2 terug in de bus naar Hilversum. Moe maar voldaan na een leerzame dag met een bezoek aan de Ridderzaal, de Tweede Kamer, de Franse ambassade en het strand van Scheveningen.

Dinsdag 9 mei stond in het teken van burgerschap en internationalisering, twee speerpunten van onze mooie school. In de Ridderzaal keken ze hun ogen uit en leerden ze hoe de Nederlandse parlementaire democratie  tot stand gekomen is: Spanjaarden, stadhouders, Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Huis van Oranje, Napoleon, de grondwet van 1848, 500 jaar geschiedenis in een notendop.

Na een strenge controle, waarbij zelfs schoenen uit moesten en tassen op de lopende band geplaatst werden, konden de leerlingen de plek zien waar onze huidige democratie vorm krijgt: de Tweede Kamer is voor onze toekomstige Dijkhofjes of Klavertjes geen onbekend terrein meer.

Na een korte pauze stond de Franse ambassade op het programma. Hier konden al onze diplomaten in spé, behalve het werpen van een blik op het Vredespaleis vanaf het grandioze dakterras, hun kennis van het Frans laven door in gesprek te gaan met leden van het Franse Corps Diplomatique.

 
Credits: Ambassade van Frankrijk in Nederland.

Ze leerden dat de aankoop van Rembrandts dubbelportret symbool staat voor de goede samenwerking tussen beide landen en in een kort filmpje legde Macron zijn visie op links en rechts uit, waarbij hij het motto van Frankrijk koppelde aan rechts (liberté) en links (égalité). De nieuwe Président de la République vertelde dat hij zich wil richten op verbinding waar fraternité voor nodig is.

Op het strand van Scheveningen bleek dat het met de fraternité onder onze leerlingen wel snor zit, er werd gespeeld, gekletst en nabesproken dat het een lieve lust was. Rond 16:00 reden we weg: moe maar vooral voldaan.